Tuesday, March 1, 2011

1 Mac 2006 masih segar dalam ingatan


Apa yang jadi pada 1 Mac 2006?
Sambungan dari ENTRY INI

Aku nak cerita skit la apa yang terjadi pada tarikh tu... ini sekadar catatan aku jer, mana tau kot-kot nanti dah lama-lama lupa plak... so boleh la baca balik kat sini, nak harap aku tulis diary? jangan harap la... diary rasmi yang aku dapat tu pun dari awal tahun sampai abis tak tertulih apa pun..kalau ada just nota kalau p kursus or taklimat. Eh! dah melalut pulak...
Cerita ni panjang tau...

Kalau diikutkan due date aku 14/3/2006 so aku pun dah plan amik cuti start 1/3/2006. Ok la tu kan... balik kampung awai-awai stanby, masa tu tak dak lagi pekeliling yang cuti bersalin awai tu so amik cuti tahun je lah.. 28/2/2006 kira last day aku keja... aku ok jer..tapi mai time tengahari ada rasa sakit skit2.. aku ni boleh dikatakan jenis tahan sakit, malas nak dok opis aku p klinik keluarga DTHO (masa ni aku dok KL@ AU3)
Doktor check..tak de apa2 tapi dia suh balik rehat.

Malam tu,sakit dari siang tadi tak hilang lagi.... hubby belikan nasi paprik... hubby selalu beli nasi paprik tapi yang kali ni aku rasa lain sangat memang rasa sedap giler... hubby ajak aku p check kat klinik skali lagi... aku rasa malas tapi hubby dok ajak jugak aku pun setuju la... tapi ngan syarat aku nak abiskan nasi ni dulu.

Kami, laki bini pun p la klinik kat setiawangsa kalu tak silap aku klinik dr fatimah.. tutup la plak. Hubby ajak p HKL, aku mula2 tak mau tapi hubby paksa so ikut la jugak. Sampai HKL.... p daftar kat kaunter, misi tu tanya kenapa? aku tak tau nak cakap apa..hubby  pun bgtau mai nak check perut sebab ada rasa sakit-sakit dari tengah ari tadi. Misi tu mintak Buku merah tu, seb baik buku tu memang ada dalam keta....aku tak ingat pun bawa buku tu sebenarnya. Check kencing, tekanan darah lebih kurang... kena tunggu sat kat kerusi tu. time ni aku rasa sakit tu kerap pulak...jap-jap sakit. aku tak cakap pun kat misi, sebab dok leka tengok sorang akak tu yang baru kuar dari toilet pastu berlari-lari p kat misi cakap sakit sangat. ..misi plak dok jerit kata jangan lari... drama disitu. Sampai turn aku, misi check jalan pastu dia panggil sorang lagi misi... check lagi. Aku dengar sorang misi tu kata "dah buka 6cm" terus depa tolak aku p tinggat atas wad bersalin.

Sampai kat atas labour room penuh plak... depa suh tukar baju kaler pink tu... serius aku tak penah pakai baju gitu sebab aku tak penah masuk hospital.Sempat lagi aku dok pilih-pilih baju yang kecik skit.. pastu baru aku perasan semua free saiz. Hentam ja lah...then misi pakaikan benda apatah yang nak check jantung baby tu.. tak sempat 3 minit pakai menda alah tu aku rasa cam nak membuang..panggil misi terus tolak p labour room. Time ni, hubby tak ada... lepas aku salin baju dia balik umah p amik barang-barang baby skit.
Korang bayang kan.... hubby dari HKL ke AU3 pastu patah blik ke HKL... sampai2 aku dah bersalin..time hubby sampai misi dok timbang baby dah... aku dengar hubby minta nak jumpa kau tapi misi cakap, tak payah lah..just bagi GL then tunggu jap lagi aku kuar. Aku bersalin pukul 12.45 malam tapi dah kira 1 Mac dah kan..lebih pukul 12. Kalau tahun tu tahun lompat jadinya 29 Feb la..

Aku terpaksa dok kat HKL hampir 10 hari sebab Naufal ada G6PD... ari-ari dia kena amik darah..sian aku tengok. Dari wad bersalin aku dipindahkan ke wad khas kanak-kanak tu.. kat situ just hubby je leh masuk tengok kita ngan baby orang leh tak bleh.. Kat situ 3 ari aku duduk.. ari-ari aku nangis nak balik.
Aku memang tension masa tu.. kalau hubby lambat mai tengok aku mesti aku marah2... bukan aku saja, yang lain-lain pun sama je aku tengok. Balik langkawi, sekali lagi Naufal kena tahan sebab G6PD...

Dipendekkan cerita.... Aku bersyukur sebab dipermudahkan urusan bersalin, cuti tahunan aku jimat sebab 14 hari cuti yang aku mohon tu dibatalkan..tapi kenangan kena tahan di wad memang tak dapat aku lupakan.. macam-macam benda yang jadik (bukan crita antu). Kat sini aku tak crita secara detail... kalau rajin aku cerita lagi tu pun kalau korang nak tau la..



3 comments:

  1. alhamdulillah...date yang tak leh nk lupe ye..kenangan

    ReplyDelete
  2. tulah, masing2 ader citer sendiri kan..senang dan susah tu dah rezeki msing2..hope baby n ibu sihat, tu pon dh alhamdulillah

    ReplyDelete
  3. hepi belated bestday abg naufal! dok xdok dh 5 tahun kan? bila nk tmbah ahli klga ni? hehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails