Tuesday, November 23, 2010

Sejadah Corak babi????

SALAM

Macam -macam cara sekarang ni nak menjatuhkan maruah islam... dulu kita tengok kalimah ALLAH S.W.T di tapak kasut sekarang ni timbul pulak Sejadah bercorak kepala babi yang dijumpai di SEREMBAN


“Niat anak saudara untuk mengerjakan solat terhenti sejurus mendapati corak pada sejadah itu seolah-olah muka dan kepala babi,”
 kata seorang suri rumah yang hanya mahu dikenali sebagai Mas, 50-an.


Menurutnya, sejadah merah berkenaan dibelinya di sebuah kedai dekat sini yang dijual secara lelong kira-kira enam bulan lalu.

“Saya dan beberapa ahli keluarga membeli-belah di kawasan berkenaan sebelum ternampak jualan lelong di kedai menjual permaidani dan sejadah itu.

“Sejurus memasuki kedai berkenaan, saya teruja apabila mendapati ada sejadah yang dijual dengan harga amat murah iaitu hanya RM10 untuk tiga helai.

“Saya membelinya tanpa melihat lebih teliti setiap sejadah yang diambil,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, minggu lalu anak saudara perempuannya berusia 20-an bertandang ke rumah dan mahu menunaikan solat Asar.

Saya menyerahkan sejadah itu kepadanya dan terkejut apabila dimaklumkan corak yang tertera menyerupai muka dan kepala babi,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pengguna Negeri Sembilan (Nesca), Khairuddin Yunus, berkata pihaknya menasihatkan orang ramai supaya lebih berwaspada dengan setiap jualan murah yang kebiasaannya terdiri daripada barangan lama dan kurang berkualiti.

“Malah, lebih buruk apabila terjadi kes begini yang menyentuh sensitiviti umat Islam,” katanya.
Beliau berkata, isu sensitif seumpama itu sesuatu yang ‘panas’ dan ia perlu dielakkan sebaik mungkin demi kepentingan bersama.

“Ini kerana ia membabitkan kesucian dan maruah masyarakat Islam sama ada corak berkenaan sengaja dilakukan atau sebaliknya,” katanya.

Sehubungan itu Khairuddin, menggesa pihak terbabit menjalankan pemantauan di setiap kedai bagi mengelak perkara sama berulang.

Pada uolls, ct nasihatkan belek la barang nak beli tu habis-habis... al maklum la ujung-ujung tahun ni kan ada Jualan mega la.. sale penghabisan stock la... selalunya bila time lelong-lelong ni kita capai je mana yang murah tak pilih-pilh sangat dah lagipun masa tu semua bersesak-sesak.
Ct pernah juga terbeli shirt untuk hubby then balik umah belek2 baru perasan ada lambang salib kat corak shirt tu... terus suruh hubby p tukar, nasib baik terpersan awal dan price tag pun tak buang lagi....


4 comments:

 1. dia selang selicorak tu ngan kaler merah ngan ijau kan..tapi yang merah tu nampak jelas cam kepala babi kan?

  ReplyDelete
 2. macam2 lah taktik orang nak merosakkan umat Islam.. sampai tempat utk kita sujud pun nak dimanipulasi

  ReplyDelete
 3. terok betol sape yg wat tu.. mmg nak kene rejam..

  ReplyDelete
 4. Mcm2 cara org kafir ni nak jatuhkan Islam.

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails