Tuesday, April 3, 2012

Udang Lipan @ Udang Ketak

As salam

Kat tempat Ct ni kami panggil Udang Lipan tapi ada tempat panggil udang ketak.. kat tempat uolls nama apa plak?
Ini lah rupanya

Cantik jer baris kan...
Kecik-kecik jer ni...Ct beli Rm2.50 untuk 6 ekor nasib baik isi banyak jugak sebab udang ni kalau dah lama skit isi dia bila kita masak jadi sikit mencair

Dah siap masak....Tom yam

Dulu selalu makan udang ni sebab abah Ct penah jadi peraih udang ni untuk dijual di Thailand.. abah ct akan beli dari nelayan tapi just udang yang hidup jer...balik umah letak dalam kolam...pastu bawak jual di Thailand..kena yang hidup jer.. kalau goreng pon sodap jugak ni.

Penah makan tak?


11 comments:

  1. xpernah makan..tringin jugak nak rasa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang cam ketam jugak..:)

      Delete
  2. sini 2-2 panggil, tp asben prefer guna nama udg ketak..
    feberet die lah tu, sy blhla rasa sket2.. kurang gemo..
    nk buang kulit die st hal, keras betuiii..
    salu sy watkan goreng pedas gitu aje.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kulit dia mmg ssh skit ada tajam2 plak tu..Ct selalu gunting buang dulu tepi2 tu sebelum masak br senang nak kopek time makan

      Delete
  3. pernah makan mmg sedap manis je.. ritu masa kat semporna jumpe udang ni, besau2.... die jual dalam 4 ekor rm10.... tapi tak pat la nak beli, nak amsak celah mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa la kan....kat belah sabah tu mesti byak sbb sana bab seafood ni sana best

      Delete
  4. sy panggil udang lipan!! :) feveret sy mak abah, asben x makan sbb keluarga meke x penah 'kenal' psl udang ni :) sy suke, wat sup biasa (letak bawang putih+merah+cili kering) pun sodap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo..buat sup yer...by ct pon tak brapa gemar jgk sbb nama dia "lipan" hahaha

      Delete
  5. Tak pernah makan udang lipan ni.Macam udang kara rupa diakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jumpa kat pasar tu try la beli...mana tau kot2 nnt suka plak...hehehe

      Delete
  6. Hi kak,kat mana boleh beli ni udang?? I tinggal kat melaka tapi sini cari tak ada :(

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails